Skolesystemet i Norge skaper stress og splid mellom ungdommene 

Photo by Pedro Figueras on Pexels.com

Det er «fritt» skolevalg i store deler av landet. For den enkelte kan det bli veldig utfordrende fordi det er forskjeller på hvor bra man gjør det på skolen faglig. Mange hevder at det er ens eget ansvar hvordan man gjør det på skolen og hvor hardt man prøver, men dette er ikke alltid tilfelle. Jeg mener at fritt skolevalg er negativt da det blir basert på karaktersnitt. 

Det som er negativt med fritt skolevalg er at skolene deles opp i «grupper». Det vil si at ungdommer som har mye til felles i stil, holdninger og interesser samler seg. Skolen du går på kan utgjøre en stor del av statusen din og hvordan du er. Dette betyr at de ulike skolene har egenskaper som kjennetegner elevene som går der. For eksempel om man er hipster eller soss, eller om det å være «woke» er det viktigste.

Dette kan skape et press om å passe inn og være lik de andre på skolen, istedenfor at det kan være kult og bra med forskjellighet. Presset kan øke fordi skolen din blir noe personlig som sier noe viktig om hvem du er som person. Skolene deles for eksempel inn i «taperskoler» og «kule» skoler. Hvis man ender opp på en «taperskole», kan man risikere å føle på ekskludering og dømming.  

Mangfold er en viktig del av det å gå på skole. Dersom man ikke trives sosialt, blir det enda vanskeligere å lære nye ting. Det kan være mange grunner til at man ender opp med dårlig snitt på ungdomsskolen. Det kan være på grunn av personlige forutsetninger, men også hvordan man har det hjemme. Det kan også være det sosiale, eller om man har god eller dårlig råd kan påvirke skoleresultater.

Se for deg at noen strever og blir deprimert på skolen. Hvis man sliter psykisk, blir det mye vanskeligere å konsentrere seg i timene. Kanskje hadde man sett for seg at man ville gå på en skole med kunstfag fordi man kjenner på at man har et talent innenfor kunst. Problemet er at karakterene fra ungdomsskolen ikke er gode nok, eller at man blir veldig stresset over at man kanskje ikke kommer til å passe inn på denne skolen. Mange er også redde for at de ikke kommer inn på samme skole som vennene sine eller får lang reisevei. 

Det hadde vært bedre om de som har gjort det dårlig i noen fag, men bedre i andre fag og som er veldig motiverte heller kan sende inn ett slags motivasjonsbrev for den skolen de vil inn på. Hvor man bor, og nærmeste skole burde også bety noe. Om man har fått dårlig karaktersnitt grunnet psykiske eller fysiske problemer, burde dette påvirke inntaket. For eksempel kan de som har lyst til å komme inn på musikk og drama, vise kompetansen sin i disse fagene.   

Fritt skolevalg har mange negative sider ved seg. Det er kanskje ikke nødvendigvis kun negativt at ungdommer som er like samles på forskjellige skoler. Mange kan kanskje føle seg tryggere når man ligner hverandre, men min personlige mening er at alle burde få en sjanse til å kunne komme inn på den skolen man vil og at ikke alt er basert på karaktersnitt alene. Når fokuset kun ligger på karaktersnitt helt fra ungdomskolen starter, og karakterer er det som avgjør framtiden din, kan man for eksempel bli veldig stresset og trist.

Jade (13)


Legg igjen en kommentar