Inntak til videregående kan både være fritt og urettferdig

Photo by Pixabay on Pexels.com

Jeg går i tiende trinn og har mange tanker om veien mot videregående. Fritt skolevalg tar utgangspunkt i karakterer, mens nærskoleprinsippet er basert på hvor du bor. De ulike fylkene kan selv bestemme hvordan de vil organisere inntaket til videregående, og i Oslo har vi fritt skolevalg. Men hva er egentlig best?

Man kan ha gode grunner til å ville ønske seg vekk fra ett miljø. 5,8 prosent av de som svarte på elevundersøkelsen i 2020, sa at de ble mobbet. Det er 5,8 prosent for mye. Det er vi som har et ansvar og passe på at de elevene det gjelder skal få en ny start, på en ny skole med nye folk. Ved å ta i bruk fritt skolevalg gir vi elevene muligheten til å velge seg inn i et nytt miljø når de skal begynne på videregående skole.

Fritt skolevalg skaper store forskjeller mellom elever på ulike skoler. Ved fritt skolevalg baseres på karaktersnittet elevene fikk på ungdomskolen, noe som skaper store forskjeller mellom skoler. Jo flere søkere en skole har jo høyere snitt må elevene ha for å komme inn.

Det gjør at de beste elevene blir samlet på de beste skolene med de beste lærerne. Dermed blir de allerede flinke elevene enda flinkere enn de som ikke var så gode på ungdomskolen. Hvis dette forsetter kommer fremtiden til elevene å stå på snittet de hadde på ungdomskolen, og det er vel ikke rettferdig?

Lang skolevei skaper stress i hverdagen. Og fritt skolevalg gjør at mange får lang vei til skolen. Elevene som ikke har så mange videregående skoler i nærheten, får mer karakterpress på ungdomskolen. Om du ikke kommer inn på en av skolene i nærheten får du lang skolevei og dårlig tid. Dette skaper stress som deretter gjør det vanskeligere å lære på skolen.

Nå må vi passe på at riktige ordninger tas i bruk i riktige områder. Jeg mener at fritt skolevalg er best i områder med mange skoler, men at nærskoleprinsippet funker bedre i store områder med få skoler. Vi må tilrettelegge og passe på at vi bruker riktig verktøy slik at flest mulig blir fornøyd og lærer mye på skolen.

Molly (15)

Relaterte innlegg


En kommentar om “Inntak til videregående kan både være fritt og urettferdig

Legg igjen en kommentar