Mobbing er kritisk, dette må ta slutt! 

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Mange elever føler seg utrygge på skolen. «Alle elever har rett til et trygt og skolemiljø uten krenkelser og mobbing», skriver Statsforvalteren. Realiteten er at dette trygge skolemiljøet er noe ikke alle opplever i dagens samfunn. Jeg brenner for denne saken fordi jeg har selv opplevd hatefulle ytringer og trakasserende atferd. 

Alt for mange elever blir mobbet. Mer enn 60 000 barn og unge mobbes hvert år i Norge, og i Elevundersøkelsen fra 2021/2022 at 5,9 prosent av barn og unge mellom 5.klasse og 3.klasse på videregående opplever mobbing. Tallene fra undersøkelsen viser at mobbing er en stor del av hverdagen til oss unge.  

Blåkors skriver at mobbing kan stamme fra et behov om status og popularitet. Dette kan handle om at mobberen ikke egentlig har det så bra inni seg. Hva skal til for at noen tar det første steget for å faktisk snakke om å løse dette problemet? Det er små marginer for hva som er «akseptabelt» å gå med på skolen. 

Din psykiske helse kan bli ødelagt dersom du opplever mobbing. Ifølge paragraf Opplæringsloven står det at «dersom noen er utsatt for mobbing, skal du selv gripe direkte inn». For at vi skal komme et steg nærmere å bli kvitt mobbing er det viktig at både skoleelever og foreldre tar grep og iverksetter de nødvendige tiltakene så fort som mulig. 

Jeg vet hva mobbing går ut på, siden jeg har opplevd det selv. Dette har handlet om legning og hvilket kjønn jeg er. Når jeg ikke har fortalt dem om hvem jeg er, går de bare ut ifra at jeg er jente og homofil fordi jeg henger med jenter. Jeg mener at alle skal være akseptert på skolen, uansett hvem man er eller hvem man identifiserer seg som. Hvorfor skal de som er seg selv og tør å skille seg ut, være de som blir fryst ut av samfunnet? 

Jeg mener at alle skal være akseptert, uansett hvem de er. At mobbing er i samfunnet er noe vi må få vekk, og det raskt. Det skader folk sin psykiske helse og ødelegger selvtilliten. At det er ubalanse i makt mellom de ulike personene i samfunnet, er noe jeg mener er veldig dumt. Hvis det skal skje en endring, er vi nødt til å være den. 

Tobias (13) 

Relaterte innlegg


Legg igjen en kommentar