Er sosiale medier bra for oss?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Sosiale medier har mange fordeler og ulemper. Jeg mener at sosiale medier er veldig praktisk. Du kan få med deg nyheter og du kan sende meldinger. Det kan også gi deg motivasjon. Mange influensere på for eksempel TikTok og Snapchat gir tips og øvelser for god helse. På den annen side foregår det også mye mobbing og hat, det har jeg opplevd selv. 

Sosiale medier kan hjelpe deg med å finne nyttig informasjon, du kan få nye venner og ble kjent med andre og forstå hvordan de har det. Mange bruker sosiale medier som et støttende miljø, hvis de ikke har det så bra. Det er også mange som finner folk med samme interesser og finner «sin gruppe». Alt er ikke bare bra. Ifølge elevundersøkelsen i 2018 viste den at 27000 barn ble mobbet på nett. Det blir enklere å si stygge ting om andre og legge ut ting om andre. Det er også mye kroppspress og klespress på sosiale medier. Det kan vekta dras ned sammen med selvtilliten. 

Mange mener det burde være aldersgrense. UNGDATA viser at 44 prosent av jenter i Norge er påvirket av sosiale medier og har rapportert om angst- og depresjonssymptomer. Steinar Krokstad er professor i sosialmedisin og han mener at tallene som forteller unges psykiske helse går i feil retning og at den store endringen skjedde i 2010 når alle fikk tilgang på sosiale medier. Jeg har sosiale medier selv, og jeg merker at mye av informasjonen jeg får ikke er egnet for barn under 10 år. 

Flere får nye venner på nett og det er jo bra, men man vet jo aldri akkurat hvem du snakker med. Det er mange falske profiler og nettsider på internett og mange har blitt både «scammet» og lurt på en måte der folk utgir seg for å være noen andre enn det de er. Dette er også en grunn til at sosiale medier med en chattefunksjon kunne ha hatt en aldersgrense. Eller så burde barn få lære godt at man ikke skal tro på alt du ser på nett. 

Så, sosiale medier kan være både bra og dårlig. Men man må være obs på det man ser fordi ikke alt man ser er sant. Det er også viktig å si ifra til noen hvis man opplever nettmobbing og snakke med den som mobber. 

Sanna (13)


Legg igjen en kommentar