Klart NEI til ny inntaksmodell

Foto: Ivan Samkov

Foto: Ivan Samkov

Se for deg dette her: Du har jobbet ræva av deg i tre år for å få et bra karaktersnitt. Nå skal du endelig få lønn for innsatsen, nemlig førstevalget ditt. Og hvem sitter på pulten ved siden av deg? Jo, han som aldri hjalp til på gruppearbeidet, aldri leverte lekser og gir blaffen i om det blir toer eller treer. Er dette rettferdig? Vel, sånn blir det faktisk hvis SV og AP får stemt gjennom den nye inntaksmodellen for videregående. 

Inntaksmodellen er systemet fordeler elever til videregående skoler. I dag er det de med bedre karakterer som har større valgfrihet når det gjelder hvilken skole man kan gå på. Prinsippet er enkelt, jo bedre karakterer jo friere skolevalg. Om vi får en ikke-karakterbasert inntaksmodell, vil bare halvparten av elevene få sitt førstevalg oppfylt.  

Den andre halvparten får komme inn hvor som helst. Ifølge en artikkel i aftenposten kaller Arbeiderpartiet den nye modellen for «mulighetsmodellen». For meg kan den godt kalles for «demotiveringsmodellen». Hva slags samfunn får vi hvis vi ikke lærer oss at innsats lønner seg? Det er jo arbeid og mestring som får oss videre. 

Vi kan selv velge hvilken videregående vi vil inn på. I løpet av ungdomsskolen er fokuset på skole, arbeid, karakterer og fremtiden vår. Hvorfor skal unger som driter i skole, karakterer, og fremtiden sin komme inn på en skole med høyt snitt? Vi andre får en slitt murblokk med lang reisevei som vår videregående? Hallo, politikere, skal elever som ikke gidder å jobbe plutselig få Elvebakken servert på et sølvfat?  

Er det en god løsning at svake elever kommer videre i systemet uten at de får mulighet til å lære seg fagene ordentlig? «Mulighetsmodellen» tar fra oss muligheten til å lære oss hvordan vi lykkes, i en tid hvor kampen om de fete jobbene bare blir tøffere. Vi bør heller hjelpe elever til å få bedre karakterer. Istedenfor gjør SV disse elevene tidenes bjørnetjeneste, smellen får de senere når de skal søke seg videre til høyere utdanning eller jobb. 

Jeg ser poenget med at eliteskoler og taperskoler ikke er bra for noen. Men jeg mener at å ta bort verdien av karakterer og motivasjonen for å jobbe ikke er veien å gå. Det lager jo bare andre problemer. Isteden må vi jo hjelpe de svake til å bli sterke, og fikse grunnen til at vi ikke velger enkelte skoler. Politikerne bør heller utjevne forskjellene ved å heve kvaliteten på alle skoler, slik at det ikke er så ille å få tredjevalget. 

Jeg vil at min innsats skal bety noe. Når vi blir eldre, har vi jobbet hardt for å få muligheter. Innsatsen vår skal ikke være forgjeves. Jeg stemmer et klart NEI til den nye inntaksmodellen og håper politikerne gjør det samme. 

Julie Marie (14)

Relaterte innlegg


Legg igjen en kommentar