Markedsføring av energidrikk bør forbys

Photo by Sanket Sawale on Pexels.com

Energidrikk markedsføres som sunt på grunn av innholdet av vitaminer og mineraler. Men er energidrikk egentlig sunt? Jeg mener det absolutt ikke er det. Jeg synes vi burde gjøre det samme som vi har gjort med sigaretter og alkohol, som er å forby reklame for slike produkter. Det bør vi også gjøre når det gjelder energidrikk. 

Ifølge Norsk Helseinformatikk oppgir 22% av de yngste barna som drikker energidrikk (alderen 10-12 år), at de begynte å drikke produktet på grunn av reklamene. Barn er mer påvirkelige for reklame enn voksne, og reklamene for energidrikk har en form som kan sies å henvende seg spesielt til barn og unge. I tillegg har energidrikkene ofte en smak og emballasje som barn vil like ekstra godt. Jeg har mange venner som drikker energidrikk, og noen av dem drikker flere om dagen. Det er trist at flere av vennene mine synes å ha blitt avhengige av noe som er helseskadelig.

Energidrikk er en vare som inneholder store mengder sukker, koffein og andre stimulerende stoffer. Hjernen er hos barn og unge fortsatt i utvikling, og derfor er de mer sårbare for effekten av koffein enn voksne. Dette kan skape avhengighet. Koffein kan også gi søvnvansker og konsentrasjonsproblemer, og det er derfor ikke anbefalt at barn og unge får i seg mye av stoffet. Dette kan øke risikoen for hjerte- og karproblemer, som er et stort folkehelseproblem over hele verden. Det betydelige sukkerinnholdet i mange energidrikker kan også bidra til fedme. 

Mange vil si at konsum er en privatsak, og at lovgivere derfor ikke burde legge seg opp i hva som reklameres for og ikke. Jeg mener dette er feil: helsevesenet finansieres av felleskapet, og det er derfor ikke i samfunnets interesse at produkter som kan være negative for folkehelsen markedsføres fritt. I tillegg til folkehelseperspektivet blir samfunnet også berørt av konsekvensene av søvnproblemer og konsentrasjonsvansker, i form av lavere produktivitet. Alt dette gir gode grunner til at reklame for energidrikker bør forbys, og jeg tror svært mange vil være enig med meg i dét. 

Markedsføringen påvirker, og vi må begynne å ta dette på alvor. Jeg oppfordrer alle som drikker mye energidrikk om å tenke over konsekvensene det kan ha for helsen deres. Jeg ønsker at flere står opp og sier sin mening om hvordan markedsføringen påvirker dem, og at vi må begynne å ta tak! 

Charlotte (13) 


Legg igjen en kommentar