Ungdom blir negativt påvirket av sosiale medier

Photo by Pixabay on Pexels.com

Jeg har fått med meg at mange syntes at sosiale medier påvirker deg positivt. Det kan nok stemme gjennom kommunikasjon, nyttig informasjon, kunnskap eller en positiv følelse av tilhørighet, men forskning viser at det påvirker deg også i negativ grad.

Mange blir negativt påvirket av sosiale medier. Jeg mener at sosiale medier kan framheve stress på grunn av skryt og en «glansbildeverden» av andres liv. Informasjon som er lett tilgjengelig gjør det også lettere å sammenligne seg selv med andre, dette fører ofte til kroppspress eller kjøpepress.

Sosiale medier kan også føre til ekskludering. Snapchat er et prakteksemplar på en ekskluderingskilde. Du kan legge ut «storys» av at du for eksempel er på fest eller at du er med vennene dine. Mange bruker også «snapmap» for å sjekke hvor folk befinner seg. Dette kan skape en negativ og sår følelse av å ikke høre til for de som ikke er invitert.

Folkehelseinstituttet gjennomførte i fjor en undersøkelse blant 3000 norske ungdommer. Resultatet av undersøkelsen indikerer at selv mindre alvorlige hendelser, som ekskludering, kan påvirke ungdoms mentale helse. Negative hendelser på sosiale medier kan føre til depresjon, angst og gi lavere grad av trivsel. De negative hendelsene kan blant annet være å få negative kommentarer på et bilde, føle seg ekskludert fra gruppechatter, ikke få «likes» eller å få sårende kommentarer.

Jeg vet om mange som har fått sårende kommentarer på sosiale medier. Noen av kommentarene gikk direkte på utseende til personen. Jeg har også opplevd at en venn fikk lagt ut et «stygt» bilde mot sin vilje på en stor fellesgruppe i nærområdet. Dette bildet fikk mange kommentarer som ikke var positivt ment. Personlig har jeg ikke opplevd noe negativt, men dette henger nok sammen med at jeg ikke legger ut noe.

Mange bruker også TikTok. Dette er en morsom kanal å være i, men det kan være vanskelig å løsrive seg. Du kan også bli «dratt» inn i en urealistisk «glansbildeverdenen» der Influensere reklamerer også for ulike produkter som mange får lyst til å kjøpe. Dessverre har ungdommer flest ikke råd til å kjøpe disse produktene.

Det er mange meninger rundt temaet sosiale medier. På den ene siden tilfører sosiale medier en positiv dimensjon til mange sine liv, mens andre opplever et negativt press. Jeg oppfordrer derfor til måtehold med bruk av sosiale medier hvis dette påvirker deg negativt.

Nora (13)

Relaterte innlegg


Legg igjen en kommentar