Høyere lønn er ikke løsningen

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Norge er et av landene som har flest leger per innbygger, allikevel mangler hver 24. Innbygger fastlege.

Hvert år blir 756 studenter utdannet som leger i norske universiteter. Like mange fullfører den samme utdanningen i utlandet. Dette betyr at vi sitter igjen med over 1500 nye leger hvert år. Dette burde vært mer enn nok for å dekke behovene til befolkningen. Allikevel hører vi hele tiden at det er kritisk legemangel. Hvor blir alle legene av?

Den største delen nyutdannede vil spesialisere seg. Det er her problemene begynner å oppstå. For å spesialisere seg må man gå LIS1-tjenesten som varer i et år.  Plassene i dette programmet er ikke tilrettelagt behovet. Dette fører til at mange dyktige leger havner i kø og ender opp med å ta jobbstillinger som korte vikariater.  

Regjeringen har fått mange klager. For to dager siden kom de med en ny løsning som går ut på at fastleger vil få mer betalt for pasienter som trenger mer helsehjelp, som blant annet kvinner og eldre. Totalt betyr det en økning i grunnlønnen på ca. 20%. Prislappen er på 720 millioner kroner.

Helseministeren kaller dette for historisk, men fastlegene selv mener at løsningen ikke vil hjelpe til med å rekruttere flere. Danmark har tidligere prøvd det samme. Der førte den til mer ferie og fritid hos fastlegene, men antallet leger økte ikke.

Helseministeren håper at økningen vil skape mer interesse hos unge studenter, men som undersøkelsen fra tidskriftet til Den norske legeforening viser, så er ikke dette grunnen til mangel på leger. Jeg mener at regjeringen burde ha undersøkt bedre. Hvis ikke dette tiltaket funker, går 720 millioner rett ut vinduet.

Jeg mener derfor at løsningen er å tilpasse tilbudet om LIS1, slik at alle nyutdannede leger får muligheten til å spesialisere seg. Da vil vi få både nok fastleger og spesialister, noe som vil komme oss alle til gode.

Boiana (14)

Relaterte innlegg


Legg igjen en kommentar