Løsningen ligger ute – vi må ha mer friluftsliv på timeplanen

Jeg sitter inne i klasserommet. Lufta er tett og jeg gjør nesten det samme hele tiden. Hvorfor er vi ikke mer ute, undrer jeg. Og da snakker jeg ikke om i skolegården, men dypt inni den frie skogen. Vi må ha mer fysisk aktivitet på timeplanen, det vil alle tjene på. 

I dag er friluftsliv bare et valgfag som noen få går på, inkludert meg. Men det er ikke det beste opplegget. Vi har det bare en dag i uka, og man gjør ikke alltid ting som samsvarer med friluftsliv. Ofte plukker vi søppel og sitter inne og ser på videoer om friluftsliv.  

Jeg mener at friluftsliv bør bli et obligatorisk fag for alle på skolen, at opplegget blir mer gjennomtenkt og at timetallet økes. God opplæring i friluftsliv er noe alle barn og unge vil ha godt av. 

For det første er friluftsliv bra for den fysiske helsen. Å være i bevegelse er mye sunnere for kroppen enn å sitte på en vond og hard stol i flere timer. Å gå i ulendt terreng, hogge ved, fiske, padle kano og å spikke er allsidig mosjon, som gir deg lavere blodtrykk, lavere kolesterol og bedre kondisjon. 

Friluftsliv er også bra for den mentale helsen. Utallige forskningsstudier har vist at hjerterytmen endres, og stressnivået senkes når man er ute i naturen. Sykelig grubling og uro dempes. Man føler seg jo så fri, og man får en opplevelse av mening i livet. 

I fag som norsk og historie er kjennskap til den norske kulturarven et viktig læringsmål. Friluftsliv er en veldig viktig del av den norske kulturarven. Også dette gjør friluftsliv til et viktig fag. 

Friluftsliv får fram det beste i oss. Når man ferdes i skog og mark trenger man moralske egenskaper, som man utvikler etter hvert som man tilbringer mer tid i villmarken. Du må være utholdende og tålmodig, for å kunne gå lange strekninger med tung sekk på ryggen. Du må også være oppmerksom, smart og logisk.

Vi lever nå i et samfunn med alvorlige klima- og miljøproblemer. Det er viktigere enn noen gang at folk får respekt for naturen. Hvis krisen blir mye verre må vi lære seg å leve på naturens premisser, og da er friluftsliv et viktig fag å kunne.

Det å være ute i det fri er noe av det beste jeg vet. Jeg glemmer alt av vonde tanker når jeg ferdes i vakkert landskap, og jeg føler meg fordi jeg er i bevegelse. Jeg kommer ikke på noen negative konsekvenser med å ha friluftsliv på timeplanen for alle. Dette er noe alle tjener på. Så kjære politikere, gjør noe nå, løsningen ligger faktisk ute.

Mads (13)

Relaterte innlegg


2 kommentarer om “Løsningen ligger ute – vi må ha mer friluftsliv på timeplanen

  1. Hei.

    Håper dere vil btuke skolehagen mer i undervisningen. Det er mange fag som kan kan få dekket læremål i hagen. Det kan nok være krevende for noen lærere å se dette, men det vil bli en positiv utvikling av fagene, så minn dem på det og legg press 😁

    Liker

Legg igjen en kommentar