Gi slipp på deres prinsipper! Vær oppmerksom på olje og gass sine fordeler. 

Olje og gass er Norge sin viktigste og mest profitable næringsinntekt. Videre er olje og gassen et håp for utryddelsen av fattigdom, et håp for den bærekraftige utviklingen, og andre fordeler følger med. Det finnes også flere utfordringer med å få en slutt på det.

Klimagassutslippene sine skjulte køer. 

Det er mange meninger som tilsier at det å avvikle olje og gassproduksjonen vil redusere utslippene globalt. Imens disse meningene uttales står land med vesentlig høyere utslipp på produksjonen enn Norge i kø for å fortsette med olje og gassaktiviteten. Derfor vil en avslutning på olje og gass- aktiviteten i Norge føre til en økning i de globale utslippene. 

Betydningen for Norge

Siden man startet den norske gassproduksjonen, har inntektene gitt et bidrag til Norge sitt brutto nasjonalprodukt på 14 000 milliarder kroner. Disse pengene har vært store drivere for å forbedre Norges helsesektor, folketrygd, økonomisk støtte når vi blir rammet av arbeidsløshet og generell sykdom. Pengene blir også brukt på skoler, veier, forsvar og politi. 

300 000 arbeidsløse.  

Mange arbeidsløse i ett land betyr en ting: redusert samfunnsvelferd. I Norge finnes det om lag 300 000 ansatte knyttet til oljebransjen og leverandørene til oljebransjen. De menneskene hadde endt opp uten jobb om hadde vi kuttet oljenæringen. Norge hadde klart merket den reduserte velferden, og måten vi hadde merket reduseringen på er slik: høyere skatter, lavere penger til pensjon, mindre helsetilbud, mindre penger til teknologisk utvikling, og politisk ustabilitet. Norge hadde også svekket sin egen makt, noe som i dag er en forferdelig idé med tanke på krigen i Ukraina og hvordan Putin ser på Europa sine styrker og svakheter.  

Fattigdommens dilemma. 

I året 2021 ga Norge til sammen 40 milliarder kroner til utlandet. Disse pengene var en massiv økonomisk bistand til de fattige landene rundt om i verden. Selv om 2021 også var et år med mye pandemi hvor de lavest utviklede landene oftest ble de hardest rammede. Så hadde Norge ressursene og engasjementet til å gi et rekordhøyt bidrag. Olje og gassen er grunnen til at vi kan gi så høye summer. Dilemmaet er som følger: hvordan skal vi redusere fattigdommen i verden, samtidig som vi håndterer klimautfordringene? Jeg mener at det å kutte olje og gass aktiviteten er et utelukket svar, siden dette vil ha store negative konsekvenser for de landene i fattigdom. 

Statkraft og andre fornybare selskaper

Statkraft er en norsk organisasjon som er heleid av staten og er Europa sin største leverandør av fornybar energi. Selskapet jobber med å utvikle vann-, sol-, vind- og gasskraft. Teknologien deres er i stadig utvikling og selskapet er en viktig faktor for en mer bærekraftig verden. 

Inntektene fra de tradisjonelle olje og gass selskapene er en direkte finansiering til denne type fornybare energiselskaper. Så hvis man har et perspektiv hvor man ser etter hva som er objektivt bedre. Så mener man at man heller burde vente til den fornybare energien er fullutviklet før man kutter olje og gass. 

Hva nå? 

Helt til slutt så mener jeg at den norske olje og gassen vil forbli viktig i lang tid fremover. Det handler om å finne noe som kan erstatte det, mange mener at denne erstatningen er den fornybare energien, som solenergi vann- og vindkraft. Samtidig så er de fornybare løsningene mer bærekraftig enn de fossile energikildene. Grunnen til at disse fossile energikildene forblir viktig, mener jeg er fordi man ikke burde ofre verdiskapningen i Norge fullstendig bare for å framstå som et bra forbilde for resten av verden. Dessuten så er olje og gassen sine inntekter, som tidligere nevnt en veldig stor økonomisk driver til de selskapene som utvikler den fornybare energien. Så vær så snill, ikke gi slipp.  

Carl Martin (14)

Relaterte innlegg