Vi er likeverdige debattanter

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Dagens samfunn er bygget på debatt. Diskusjon og debatt er det som skaper et demokrati, men vi som skal arve dette flotte demokratiet har begynt å bli mer og mer med i alvorlige diskusjoner. Det finnes de som ikke liker dette.  

Agnes Nordvik var bare 13 år da hun begynte å skrive om sine meninger. Hun var 14 da hun fikk høre at hun fortjente å bli voldtatt. Dette er ikke uvanlig. Mange unge som skriver om sine meninger offentlig mottar sårende og avsporende kommentarer fordi «de bare er et barn». Saken er at eldre mennesker ikke liker at «barn» er med i seriøse debatter og at det eneste de kan gjøre er å bruke hets. Hvis unge blir hetset i senk, hvem skal snakke da? De som hetser?   

Dette må tas på alvor! Jeg mener at unge har en like stor rett på talerstolen som voksne. Vi er de eneste som tør si noe. Greta Thunberg ble kritisert som en «uoppdragen jentunge», men voksne politikere tør ikke snakke ned om de over seg, de med makt. Greta gjorde det, på en uoppdragen, frekk og oppsiktsvekkende måte. En måte ingen politiker ville gjort, og alt kritikerne hennes har å si er at hun er for ung, uerfaren og emosjonell for å kunne snakke fra den talerstolen.   

Gitt at ingen tørr å utrykke sin mening av frykt for hets. Vil kun de som hetser snakke, alle andre vil bli undertrykt. Gitt dette, spør jeg deg, kjære leser, er dette sann ytringsfrihet? Ville en debatt vært mulig? Det rene, skjøre demokratiet hviler på en seng av ytringsfrihet. Når en politiker blir råtten, lukter vi alle det. Imidlertid dersom en enslig engasjert ungdom blir skjøvet ned av fotenden av senga av hets og hat, er det få som merker det og færre som bryr seg. Er dette greit? Vi må akseptere unge inn i den seriøse debatten og ikke bare le av dem på Twitter. Til tross for at vi «bare er barn».   

En debatt skal være et sted hvor alle sider av en sak får komme fram og overveid imot hverandre. Kommentarfeltet mener at de unges side og våre argumenter er ugyldige bare fordi vi er litt yngre. Vi vil ikke møtes med hverken hat, hets eller ros. Vi vil bli møtt med motargumenter og debatt. Jeg er mindreårig; vil jeg bare bli møtt med hat i kommentarfeltet mitt? Jeg vil ha et motargument. Jeg vil ha en diskusjon. Jeg vil ikke ha feiginger som ikke tør å møte meg som en likeverdig debattant.  

Sondre (15)

Relaterte innlegg


Legg igjen en kommentar